Eikenprocessierups in het Speelbos

De Eikenprocessierups is gezien in het Speelbos.

De gemeente Gilze en Rijen heeft rondom de pinksterdagen alle gevonden nesten weggebrand. Daarmee is niet gezegd dat er geen processierups meer aanwezig is in het Speelbos. Dus blijf alert.

De eikenprocessierups komt voor in verschillende soorten eiken. De rupsen verplaatsen zich meestal ’s nachts, op zoek naar voedsel, waarbij ze in rijen dicht achter elkaar aan lopen, als in een processie. Vandaar de naam  ‘eikenprocessierups’. Overdag zijn ze vaak in hun nest. De rupsen eten soms eikenbomen helemaal kaal.

Leerlingen van Obs De Wildschut hebben vorig jaar heel wat  koolmeeskastjes gemaakt voor het Speelbos. Dat blijkt ook in de bestrijding van de eikenprocessierups een goede zet geweest te zijn. Inmiddels is bekend dat de koolmees dol is op de eikenprocessierups en dus heel goed kan helpen bij de bestrijding ervan.

Dit jaar blijkt het een klus, die de koolmees niet alleen kan klaren. Daarom gaat de gemeente Gilze en Rijen de koolmees helpen.

 

Meer weten?

GGD_EikenProcessierups_Folder_Rups-en-Gezondheid_Algemeen_Drukwerk

https://www.thuisarts.nl/eikenprocessierups/ik-heb-klachten-door-eikenprocessierups

https://nl.wikipedia.org/wiki/Eikenprocessierups

https://schooltv.nl/video/de-processierups-help-ze-eten-het-bos-op/

 

 

 

Naar het overzicht

Leuke acties!

Leuke links

Word ook vriend van het Speelbos!

Als u het initiatief steunt, kunt u VRIEND worden van het Speelbos. U steunt daarmee de organisatie van activiteiten en het onderhoud van het bos.

Lees meer…