Sommige planten in het Speelbos hebben het moeilijk.

Droogte slaat ook toe in het Speelbos

Je hebt vast wel gemerkt dat het deze zomer erg warm en droog is geweest. Wij, mensen, vinden het misschien wel fijn als het lekker warm is. Maar als het lang droog blijft, zoals deze zomer, dan is het voor de natuur niet zo fijn.

Zonder water kunnen bomen en planten niet leven. Je ziet – ook in het Speelbos –  dat bladeren van bomen nu al bruin worden. En sommige bomen laten hun blad of schors vallen. Niet alle planten het in het Speelbos zullen het redden. Een groot deel van de aanplant van dit voorjaar heeft het moeilijk.

Toch doen bomen er alles aan om te overleven. Daarbij helpen ze elkaar. Dat hebben geleerde mensen ontdekt. Bomen praten met elkaar; ze overleggen wie wat nodig heeft en ze stoppen elkaar wat toe.

Dat alles zien wij niet, want het gebeurt allemaal onder de grond. Bomen praten via hun wortels. En ze gebruiken daar schimmeldraden bij, die als een netwerk bomen met elkaar verbinden: het Wood Wide Web.

Er zal vast heel wat afgekletst worden, daar onder de grond. Waarover ze praten, weten de geleerde mensen nog niet precies. Maar het gaat vast ook over het weer: ‘Ik zou willen dat het ging regenen!

Meer weten? Lees het artikel in de KIJK-magazine: https://www.kijkmagazine.nl/science/wood-wide-web/

of bekijk onderstaand filmpje van de BBC.

 

 

 

 

Naar het overzicht

Leuke acties!

Leuke links

Word ook vriend van het Speelbos!

Als u het initiatief steunt, kunt u VRIEND worden van het Speelbos. U steunt daarmee de organisatie van activiteiten en het onderhoud van het bos.

Lees meer…