Binnenkant wespennest

Wespen, je kunt er dit jaar niet omheen.

Eigenlijk vindt de REUZIN het niet leuk als de mens ingrijpt in de natuur. Maar voor één keer maakt ze een uitzondering voor de wespen in het insectenhotel.

De gewone wesp, ook wel limonadewesp genoemd, is voor de mensen soms een lastpak. Hij komt af op zoetigheid, maar kan ook heel boos worden als hij lastig gevallen wordt door mensen. En een wespensteek is over het algemeen niet fijn.

Vandaar dat het wespennest in het insectenhotel is weggehaald door Bas. Bas is imker en weet precies hoe hij dat moet doen.

Toch verdient de wesp ook respect van ons. Hieronder zie je de buitenkant van een wespennest. Die is gemaakt van allemaal laagjes papier. Papier maken de wespen door met hun tandjes hout van een boomstam te schrapen en dat te vermengen met speeksel. Door verschillende laagjes te maken met lucht ertussen, wordt het nest goed geïsoleerd. Zo blijft  het lekker warm voor de larven.

De binnenkant van het wespennest is, net als bij bijen, opgebouwd uit een soort honingraten. Het zijn zeshoekige ruimtes, die ook wel cellen genoemd worden. Ze zijn allemaal even groot. Door de vorm is het nest erg sterk.

De koningin bouwt de eerste paar cellen zelf en legt daar eitjes in. Als deze uitkomen, zijn dat werksters die de koningin gaan helpen met het afbouwen van het nest. Slimme meid, die koningin!

Aan het eind van het seizoen wordt een nieuwe koningin ‘gekozen’. Na de bevruchting van de koningin gaan alle werksters en mannetjes dood. Alleen de nieuwe koningin overleeft de winter om in het voorjaar weer een nieuw nest te bouwen.

Mooi verhaal, niet?

 

 

Naar het overzicht

Leuke acties!

Leuke links

Word ook vriend van het Speelbos!

Als u het initiatief steunt, kunt u VRIEND worden van het Speelbos. U steunt daarmee de organisatie van activiteiten en het onderhoud van het bos.

Lees meer…