Screen Free Sunday: aflevering 3, muziek maken

Op de voorpagina van het Algemeen Dagblad stond onlangs een zorgelijk artikel over toenemende bijziendheid bij de jeugd.

We moeten met z’n allen minder tijd achter een beeldscherm doorbrengen. Dat weten we stiekem wel, maar het is vaak zo moeilijk. Wat doe je dan in je vrije tijd?

Speelbos Gilze heeft de oplossing. Laten we eens beginnen met één dag in de week, de zondag. Speelbos Gilze introduceert ‘Screen Free Sunday’.

In een aantal afleveringen biedt het Speelbos de komende tijd volop alternatieven voor de zondag.

 

Alflevering 3 (en voorlopig laatste): muziek maken

Hoe kun je muziek maken in het Speelbos?

 1. Ritsel met je voeten door gedroogde bladeren in het bos;
 2. Tik met korte takje tegen elkaar; wissel af met dikkere en dunnere takjes en kijk of holle takjes anders klinken;
 3. Zet beide duimen tegen een eikeldopje en blaas erdoor
 4. Doe dat ook eens met een grassprietje tussen je duimen
 5. Spreek een geheim geluid af, Ga beiden ver uit elkaar staan en vind elkaar dan door af en toe het geheime geluid te maken.
 6. Schud met droge zaadbollen;
 7. Wrijf met twee dennenappels in tegengestelde richting tegen elkaar als een rasp;
 8. Tik eens met 2 stenen tegen elkaar. Varieer eens met een grote en een kleine steen;
 9. Doe een spel waarbij je allemaal even stil bent en luistert naar alle geluiden om je heen. Vertel elkaar wat je allemaal gehoord hebt. Welk geluid vond je mooi en welk minder mooi?
 10. Zoek in het bos een voorwerp dat een heel laag geluid maakt en een heel hoog geluid.
 11. Als het hard waait of regent, luister dan naar het geluid dat de zwiepende bomen maken. Is dat geluid in de zomer anders dan in de winter?
 12. Als je naar de geluiden om je heen luistert, zit er dan ritme in? Kun je dat nabootsen? Kun je verschillende ritmes combineren en een eigen muziek componeren?
 13. Pak twee takken en tik of trommel een ritme op een dikke stronk of tak in het bos. Iemand anders komt erbij met een ander ritme en daarna nog iemand. Ga zo door tot je een swingend samenspel hebt.
 14. Als je een beker bij je hebt, kun je een rammelaar maken door verschillende voorwerpen in je beker te doen. Houd je hand op de bovenkant en schudden maar. Maken bladeren in je beker een ander geluid dan kiezeltjes of kleine takjes?
 15. Kun je fluiten? Fluit dan een deuntje en kijk of iemand anders dat precies kan nafluiten?
 16. Zing de eerste drie woorden van een liedje dat je kent. Wie kan het afmaken?
 17. En dan is er natuurlijk de xylofoon in het Speelbos. Daar kun je ook muziek mee maken. Welke liedjes kun jij daarop spelen?
 18. Het is natuurlijk het allerleukst om zelf iets te bedenken waarmee je muziek kunt maken. Zeker weten dat dat je lukt, want je hebt REUZE veel fantasie.

 

Tot ziens in het Speelbos; doe mee aan Screen Free Sunday!

 

Naar het overzicht

Leuke acties!

Leuke links

Word ook vriend van het Speelbos!

Als u het initiatief steunt, kunt u VRIEND worden van het Speelbos. U steunt daarmee de organisatie van activiteiten en het onderhoud van het bos.

Lees meer…