Op zoek naar sporen van de kringloop van de natuur

En toen waren er opeens heel veel Bolster-kindjes in het Speelbos!

Ze waren op zoek naar sporen van de kringloop van de natuur.

Tussen alle kinderen liep natuurgids Frans, die uitleg gaf. “In de natuur bestaat geen afval”, zei hij. “Dat komt door de ‘vuilnismannen’ van de natuur.” Afgevallen blaadjes, dood hout en zelfs kadavers (dode dieren) worden door deze vuilnismannen omgetoverd dot voedsel voor bomen en struiken.

Maar wie zijn die vuilnismannen, dan? Dat zijn bodemdiertjes zoals pissebedden, spinnen en regenwormen. Maar ook paddenstoelen ruimen afval op in het bos. Bomen en struiken zouden niet zonder hen kunnen.

De kinderen van Kbs De Bolster vonden veel sporen van de kringloop van de natuur. Ze ontdekten aangevreten blaadjes en dode takjes. De bodemdiertjes, die nu met andere ogen bekeken werden, mochten over de handen van de kinderen kruipen. Ook troffen ze veel paddenstoelen en zwammen aan in het Speelbos en leerden ze de verschillen tussen beide kennen.

De mens kent helaas wel afval. Ook daarvan werden verschillende sporen gevonden: papiertjes, plastic en blikjes.

Maar… het is binnenkort weer tijd voor goede voornemens, dacht de REUZIN. Dat stelt gerust.

 

Tot ziens in Speelbos Gilze; het is er REUZE gezellig!

 

Naar het overzicht

Leuke acties!

Leuke links

Word ook vriend van het Speelbos!

Als u het initiatief steunt, kunt u VRIEND worden van het Speelbos. U steunt daarmee de organisatie van activiteiten en het onderhoud van het bos.

Lees meer…