Op avontuur in de natuur (paars)

 

Gebied PAARS

Je bent nu in het paarse gebied op de kaart. Dat zie je in het bos aan het paaltje met de paarse QR-code.

In dit gebied zie je veel natuur om je heen. Misschien kun jij de volgende natuurvragen wel beantwoorden.

Vraag 1: Hoe hoog is een boom?

Voor de REUZIN is het een koud kunstje. Maar voor ons (kleine) mensen, valt het vanaf de grond niet mee om de hoogte van een boom te meten. Zelfs al heb je een hele lange duimstok.

En toch kun je het uitrekenen. Probeer het maar eens met deze truc.

Zoek in het Speelbos een takje dat ongeveer net zo lang is als een vel papier (ca. 30 cm).

Houd het stokje met gestrekte arm voor je vast zoals het potlood op het plaatje 1. Loop nu net zo lang achteruit tot de boom “even groot “is als het stokje dat je voor je in je hand hebt. Draai je stokje nu horizontaal met een kant bij de onderkant van de stam van de boom. Laat nu iemand in een rechte hoek vanuit jouw positie, zover van de stam van de boom weglopen tot hij aan het einde van het stokje staat (zoals afgebeeld op plaatje 2). De afstand tussen jouw helper en de voet van de boom is hetzelfde als de hoogte van de boom.

 

Vraag 2: De Bosuil

In het Speelbos hangen op verschillende plekken in het paarse gebied uilenkasten. Als je ze gevonden hebt, weet je waar ze kunnen wonen. Maar dan zal het nog niet meevallen om de bosuil dan ook echt zien. Vaak slapen ze overdag. Ze ‘knappen een uiltje’ zoals dat heet. Maar ’s nachts, dan komt de bosuil tot leven. Dan kun je ‘m ook horen (Zie ook vraag 3).

Bosuilen zijn echte roofdieren.

 

In het Speelbos hangen in het paarse gebied verschillende uilenkasten hoog in de bomen. Als je die gevonden hebt, weet je waar

 

 

Weet jij hoe een heggenmus zingt? Of de bosuil?

Luister hier ‘ns naar het geluid van de bosuil.

 

En luister nu ‘ns naar de heggenmus.

 

En dan nu de proef op de som, de TEST:

 

 

Meer weten over de bosuil? https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/bosuil

Meer weten over de heggenmus? https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/heggenmus

 

 

Leuke acties!

Leuke links

Word ook vriend van het Speelbos!

Als u het initiatief steunt, kunt u VRIEND worden van het Speelbos. U steunt daarmee de organisatie van activiteiten en het onderhoud van het bos.

Lees meer…