Paulus de Boskabouter

Ken je het verhaal van Paulus?

Midden in het grote bos staat op een heel stil plekje een oude hoge boom. Dat is de boom waarin Paulus, het boskaboutertje woont. Hoewel het nog pas heel vroeg in de morgen is, wandelt Paulus al in de omgeving rond. Kabouters zijn altijd heel vroeg op. Paulus is al oud, heel oud. Heel misschien kennen papa of mama ‘m nog, maar opa en oma zeker wel. Zo oud is Paulus al. Vraag maar eens aan ze hoe zij zich Paulus herinneren.

 

Voorleesverhaal

Midden in het grote bos staat op een heel stil plekje een oude hoge boom. Dat is de boom waarin Paulus, het boskaboutertje woont. Hoewel het nog pas heel vroeg in de morgen is, wandelt Paulus al in de omgeving rond. Kabouters zijn altijd heel vroeg op. Hij stapt stevig voort en dat mag ook wel want hij heeft maar korte beentjes en iedere morgen doorkruist hij het hele bos. En geloof maar niet dat hij een plekje overslaat, want hij heeft een uitstekend geheugen!

Vervelen doet Paulus zich nooit want er valt een boel te zien in het bos. Hij weet precies welke bloemen gisteren nog in de knop waren en vandaag open moeten gaan en telkens als hij bij een bloem komt, neemt hij zijn pijpje uit de mond en snuift de heerlijke honinggeur op.

Maar niet alleen de bloemen kent hij, ook alle dieren van het bos zijn goede vrienden van Paulus en geen wonder, want hij staat altijd klaar om te helpen. Dieren staan even vroeg op als kabouters en hij treft dan ook Wipper, het konijn, aan die juist aan het ontbijt zit. ‘Goeiemorgen, Wipper, smakelijk eten!’ groette Paulus hem en Wipper kwam met een verheugd gezicht aanhuppen. ‘Dag Paulus,’ zei hij met de mond vol, ‘blij dat ik je zie, kun je me even helpen, er zit een klit in mijn vacht, hier net op mijn rug en ik kan er zelf niet bij.’ ‘Welzeker, laat maar eens kijken Wipper’ antwoordde Paulus en met een ernstig gezicht zocht hij de klit op en peuterde haar los. ‘Het is al gebeurd hoor!’ ‘Dank je wel Paulus, je weet niet hoe lastig die dingen kunnen zijn!’ ‘O, ik weet er alles van. Gisteren zat er nog een in m’n baard.

Wil je het voorleesverhaal uitprinten, klik dan hier.

 

Paulus kwam vroeger ook op televisie. Kijk maar.

 

 

Paulus de boskabouter verzamelde WALNOTEN tijdens de kabouterspeurtocht. Wat weet jij over walnoten?

afbeelding-walnoot-1-250x200

 

In het Speelbos staan twee notenbomen. Eentje staat er in het doolhof. Eentje vlak bij het doolhof.  Ze zijn nog niet zo groot, maar misschien dragen ze toch al wel vruchten. Kijk maar eens of je noten kunt ontdekken op de grond. Kun je ontdekken welke bomen de notenbomen zijn? Net als de appel, valt de noot niet ver van de boom.

Voordat de noot op de grond valt, wordt hij aan de boom beschermd door een dikke groene schil, die ook wel bolster wordt genoemd. Heee, zo heet één van de basisscholen in Gilze ook.

 

Als je de noot openmaakt, kun je ‘m oppeuzelen. Maar als je ‘m heel laat en thuis in de grond stopt, kun je je eigen notenboom kweken. Is dat niet leuk? Zet er een stokje bij, zodat je weet waar je de noot in de grond hebt gestopt.

Als je de noot opeet, heb je een  notenkraker nodig om de harde schaal te kraken. Van een halve schaal kun je heel leuk een bootje maken of ’n lieveheersbeestje als je ‘m ondersteboven legt.

Kijk maar eens op internet naar nog meer ideeën.

 

 

Naar het overzicht

Leuke acties!

Leuke links

Word ook vriend van het Speelbos!

Als u het initiatief steunt, kunt u VRIEND worden van het Speelbos. U steunt daarmee de organisatie van activiteiten en het onderhoud van het bos.

Lees meer…