Pinkeltje

Ken je het verhaal van Pinkeltje?

Pinkeltjes avonturen zijn beschreven in kinderboeken, geschreven door Dick Laan. Er zijn 29 boeken van Pinkeltje verschenen. Het verhaal draait rond een klein mannetje dat Pinkeltje heet. Pinkeltje heet zo, omdat hij zo groot is als een pink. Pinkeltje heeft een witte baard en een puntmuts. Zijn puntmuts is niet rood, maar blauw. In het boek staat dan wel duidelijk dat Pinkeltje geen kabouter is, maar wat vind jij? Zo klein als een pink, een lange witte baard, een puntmuts….

De eerste avonturen van Pinkeltje spelen zich af in een huis in Nederland, waar Pinkeltje in een muizenhol onder een kast woont, samen met vijf muizen: Knabbeltje, Grijshuidje, Zwartsnoetje, Kraaloogje en Langstaartje. Dat huis wordt ook bewoond door een vader, een moeder, een jongen en 2 meisjes. In het huis wonen ook de kat Snorrebaard, de goudvis Goudhuidje, een spin en vanaf het tweede boek ook een hondje genaamd Wiebelstaart. Pinkeltje kent ook dieren uit de buurt, zoals de kraai Wipstaart en de vlieg Brommer. De mensen weten niet af van het bestaan van Pinkeltje, behalve meneer Dick Laan zelf die vanaf het tweede boek meespeelt wanneer Pinkeltje zijn avonturen aan hem vertelt waarna meneer Dick Laan ze opschrijft.

Later spelen de boeken zich af in het fictieve land Pinkeltjesland of tussen Nederland en het fictieve land. Zo leert Pinkeltje het wolkenmannetje Wolkewietje kennen, dat zo groot is als een arm en boven op de wolken woont. In Pinkeltjesland woont ook Pinkeltjes vrouw Pinkelotje.

http://www.oudejeugdboeken.nl/klassiekers/pinkeltje

 

In één van de avonturen van Pinkeltje, bezoekt Pinkeltje de dierentuin Artis in Amsterdam. ( http://www.artis.nl/nl/ )

 

pinkeltjeinartis

 

Ben je al ooit in Artis geweest? Welke dieren zou Pinkeltje tegenkomen in Artis? Kun je er een aantal opnoemen?

Hieronder zie je  verschillende dieren die ofwel bij de dierentuindieren horen, ofwel bij de boerderijdieren.  Knip alle dieren uit en maak een stapeltje met dierentuindieren en een stapeltje met boerderijdieren. Weet jij hoe alle dieren heten? Wat ze eten? Welk dier is het grootst van allemaal? En welk dier het kleinst?

dierentuin-of-boerderij

Om te printen, klik hier.

 

 

Pinkeltje verzamelde BEUKENNOOTJES tijdens de kabouterspeurtocht. Weet je nog?

beukennootjes

 

 

eekhoornvoederhuisje

De eekhoorn is een grote liefhebben van beukennootjes. Hij verzamelt ze voor de winter. Wist je dat eekhoorns hun voorraad voedsel voor de winter ingraven in de grond? Vaak kunnen ze het later niet meer terugvinden, daarom zie je vaak eekhoorns onder de bomen graven, op zoek naar eten.

 

 

In het Speelbos is een eenkhoornvoederhuisje opgehangen. vlakbij het konijnenpad. Ga maar eens kijken. Misschien zie je wel een eekhoorn met een beukennootje wegrennen.

 

Beukennootjes zijn vruchten van de beukenboom. Weet jij welk blad bij de beukenboom hoort?

 

 

 

Naar het overzicht

Leuke acties!

Leuke links

Word ook vriend van het Speelbos!

Als u het initiatief steunt, kunt u VRIEND worden van het Speelbos. U steunt daarmee de organisatie van activiteiten en het onderhoud van het bos.

Lees meer…