Wipneus en Pim

Ken je het verhaal van Wipneus en Pim?

Prins Wipneus en zijn vriendje Pim zijn hoofdpersonen uit een serie kinderboeken, geschreven onder pseudoniem van B. van Wijckmade. Er zijn circa 40 avonturen van beide kabouters opgeschreven.

Twee kabouters uit het paleis van Koning Goedhart, die allerlei spannende avonturen meemaken in Sprookjesland. Prins Wipneus, zoon van de koning, en zijn vriendje Pim. Soms wat ondeugend, maar altijd bereid om anderen te helpen.
De boekjes verschenen oorspronkelijk tussen 1948 en 1985. Maar de avonturen zijn nog steeds populair. In 2013 zijn 4 titels opnieuw uitgegeven. In voorjaar 2014 nog eens 4 titels. Er zit veel dialoog in de boekjes, waardoor ze leuk zijn om voor te lezen. Zelf lezen wordt geadviseerd vanaf 8 jaar.

Nieuwsgierig geworden? Hier een fragment;

 

Wipneus en Pim hebben winterpret in het bos. Pim stelt voor om ook de slee te gaan halen. Wipneus blijft alleen in het bos. Plotseling hoort hij gehuil. Dan vindt Wipneus een jongen die is vastgebonden aan een boom. Het is prins Robbedoes die is ontvoerd door de snuffelkabouters. Deze kabouters zijn in het bos op zoek naar een vos om hun slee te trekken. Wipneus probeert Robbedoes te bevrijden, maar dat lukt niet. Dan komen de kabouters terug, zetten Robbedoes in de slee en gaan op weg naar huis. Wipneus springt ongezien achter op de slee.

Pim komt terug in het bos, maar kan natuurlijk Wipneus nergens vinden. Paniek in het paleis: ‘Wipneus is zoek!’ Pim verkleedt zich als kabouter en volgt het spoor van de snuffelkabouters. Wipneus heeft het maar moeilijk achter op de slee van de zwarte kabouters. De reis duurt uren en Wipneus houdt het niet vol. Hij laat zich van de slee vallen. Op zoek naar onderdak komt Wipneus bij het huis van de reus Klonterdebonki. Klonterdebonki is erg groot, maar gelukkig ook erg vriendelijk. Zeker nadat Wipneus de reus van een zieke kies heeft afgeholpen, worden de reus en Wipneus de beste vrienden. De reus maakt voor Wipneus een kabouterpakje en Wipneus gaat op pad naar het kasteel van de kabouters.

Pim is intussen ook onderweg. Pim overnacht in het bos in een holle boom. Daar blijkt een luik in te zitten en onder het luik vindt Pim een flesje toverwater. Wie ermee in aanraking komt, zal tien minuten slapen.

De volgende dag komen Wipneus en Pim, allebei verkleed als zwarte kabouters en zonder dat ze het van elkaar weten, bij het kasteel van de zwarte kabouters. Wipneus heeft een toverschepje waarmee hij heel snel een tunnel onder de muur van het kasteel graaft. Wipneus vindt in het kasteel prins Robbedoes. Ze ontsnappen, maar in de verwarring komt iedereen nog in aanraking met het toverwater. Als iedereen weer wakker is, gaan ze terug naar reus Klonterdebonki. Die belooft prins Robbedoes naar huis te brengen. Wipneus en Pim keren terug naar het paleis van koning Goedhart en … hebben weer een spannend verhaal te vertellen.

 

waar is prins wipneus gebleven

 

Vind je de verhalen van Wipneus en Pim leuk? De dbnl (digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren) biedt digitaal zelfs een heel boekje aan om te lezen: ‘Wipneus en Pim en het plaagmannetje’:

http://www.dbnl.org/arch/wijc009wipn02_01/pag/wijc009wipn02_01.pdf

 

Wipneus en Pim verzamelden KASTANJES tijdens de kabouterspeurtocht. Weet je nog?

kastanje

Wist je dat er tamme en wilde kastanjes zijn? Tamme kastanjes kun je eten. Wilde kastanjes niet.

Wil je het verschil weten tussen wilde en tamme kastanjes? Kijk maar eens op onderstaande link om te zien hoe dat in het TV-programma ‘Willem Wever’ wordt uitgelegd:

Willem Wever over kastanjes

 

Beantwoord nu de volgende vraag: Welk van onderstaande kastanjes is de tamme kastanje? Waar herken je dat aan? Welke kastanjes vind je in het Speelbos?

 

 

 

Naar het overzicht

Leuke acties!

Leuke links

Word ook vriend van het Speelbos!

Als u het initiatief steunt, kunt u VRIEND worden van het Speelbos. U steunt daarmee de organisatie van activiteiten en het onderhoud van het bos.

Lees meer…